KINO TENO - IKÄYSTÄVÄLLINEN ELOKUVAKERHO

🎥 Rovaniemen Cinema ry järjestää yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ikäihmisten kulttuuripalveluiden kanssa keväällä 2024 elokuvasarjan erityisesti ikäihmisille
🏢 Näytökset pidetään kulttuuritalo Wiljamilla osoitteessa Urheilukatu 1
🕑 Näytökset alkavat kello 14:00, ovet avautuvat puoli tuntia aiemmin
☕️ Tapahtuman jälkeen voi jäädä keskustelemaan elokuvasta kahvikupin äärelle
🆓 Vapaa pääsy kaikenikäisille!

Lisätietoa tapahtumasta:
Rovaniemen kaupunki, ikäihmisten kulttuurituottaja Irene Tikka,
040 610 8776, irene.tikka@rovaniemi.fi

Muistathan myös Cineman varsinaisen kevätkauden näytökset maanantaisin klo 19:00, kympin jäsenyydellä koko kausi! https://rovaniemencinema.fi/

Julkaisuvuosi: 2020
Kesto: 1h 30min
Kieli: Suomi
Genre: Komedia
Valmistusmaa: Suomi

“Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit on road movie, jossa ikä on tuskin edes numero.

75-vuotias Inkeri (Leena Uotila) on lyönyt miestään Tapiota (Heikki Nousiainen) paistinpannulla päähän ja suunnittelee tämän hautaamista puutarhaan. Loppuelämän mittainen vankeus odottaa, mutta ennen sitä olisi vielä hetki aikaa elää – vihdoin. Niinpä Inkerin on parasta lähteä nyt, kun on jo liian myöhäistä.

Isosiskojensa Railin (Seela Sella) ja Sylvin (Saara Pakkasvirta) kanssa Inkeri suuntaa matkalle vapauteen. Tien päällä kyytiin liftaa hurmaavaa nuorisoa, auto hajoaa ja yökerhossa tanssitaan syntisesti. Reissussa tapahtuu kaikkea sitä, mitä Sylvi ei kehtaa edes ääneen sanoa, mutta totuuden torvi Raili mielellään toitottaa.

Matkassa olevien mutkien kautta laitetaan uuteen uskoon niin menneisyyttä ja tulevaisuutta kuin perhe- ja parisuhteita. Perillä nuoruusmaisemissa paitsi päästetään irti, myös löydetään jotakin vuosien varrella kadonnutta.

Lopulta edes oma tytär (Pirjo Lonka) ei ole tuntea äitiään, kun Inkeri ratkaisee yhden elämänsä suurimmista kysymyksistä: Miten ihmeessä ihminen voi pitää itsensä järjissään, kun koko muu perhe on seinähullua sakkia?”

Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 1h 24min
Kieli: Italia
Tekstitys: Suomi
Genre: Dokumentti
Valmistusmaa: USA/Italia

“Syvällä Italian Piemonten metsissä ryhmä 70-80-vuotiaita miehiä etsii kuumeisesti harvinaista ja kallista Alban valkotryffeliä, jota ei vielä ole onnistuttu viljelemään. Heitä ohjaa sukupolvet ylittävä salainen kulttuuri ja tietotaito yhdessä rakkaiden ja koulutettujen koiriensa kanssa. He elävät yksinkertaista elämää eläintensä rinnalla, melkein kuin sadussa. He eivät käytä matkapuhelimia tai internetiä ja valmistavat ruokansa ja juomansa itse, samalla kuitenkin säilyttäen vahvat siteensä yhteiskuntaan. Valkotryffeleiden kysyntä kasvaa vuosi vuodelta, samalla kun tarjonta pienenee. Ilmastonmuutos, metsien hakkuut ja alalta puuttuvat nuoret ihmiset tekevät tryffelinmetsästäjien taidoista entistä kysytympiä. Mutta nämä miehet piilottelevat jotain paljon arvokkaampaa kuin himottu herkku: avaimen rikkaaseen ja tasapainoiseen elämään.”

 

 

Julkaisuvuosi: 1958
Kesto: 1h 33min
Kieli: Suomi
Genre: Komedia
Valmistusmaa: Suomi

“Valentin Vaalan ohjaama musiikillinen komediaelokuva Nuori Mylläri (1958) perustuu Maiju Lassilan samannimiseen näytelmään. Laulava nuorimies Pentti Mäkinen (Martti Kuningas) saapuu pieneen kylään ja haluaa laittaa hylätyn myllyn jälleen toimintaan. Mylly-Pentin romanssi räätäli Koikaleen (Artturi Laakso) tyttären Hilkan (Teija Sopanen) kanssa saa rikkaan Myrkyn isännän (Matti Lehtelä) ja Koikaletta itselleen tavoittelevan Sohvin (Elvi Saarnio) juonittelemaan Penttiä vastaan.”

Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 2h
Kieli: Espanja
Tekstitys: Suomi
Genre: Draama
Valmistusmaa: Espanja

“Kaksi naista, Janis (Penélope Cruz) and Ana (Milena Smit) kohtaavat synnytyssairaalassa. Molemmat ovat naimattomia ja tulleet raskaaksi vahingossa. Keski-ikäinen Janis on onnensa kukkuloilla, teini-ikäinen Ana on kauhuissaan, katuvainen ja ahdistunut. Janis yrittää kannustaa häntä, kun he astelevat sairaalan käytävillä kuin unissakävelijät. Muutamat sanat, joita näiden tuntien aikana vaihdetaan, luova heidän välilleen siteen, joka yllättäen kasvaa, monimutkaistuu ja muuttaa heidän elämänsä. Legendaarisen espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin kiitetty elokuva sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla.”

Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 1h 15min
Kieli: Suomi
Genre: Dokumentti
Valmistusmaa: Suomi

“Suomalaiset eivät näytä tunteitaan – he laulavat karaokea

Suomen kokenein karaoke-emäntä Evi haluaa halata asiakkaidensa tuskan pois. Hän käynnistää autonsa ja lähtee matkaan läpi pohjoisen maan kauniiden maisemien. Hän yhdistää rakkauden ja menetyksen tarinat, jotka löytyvät karaoken kliseen takaa. Toni, maailman ujoin kaveri, rohkaistuu lavalle kerta toisensa perään. Kari etsii rakkautta ja laulaa öisin autokorjaamossaan. Elina ei pysty kävelemään Parkinsonin taudin takia, mutta punk -kappaleet saavat hänen sielunsa lentämään. Laura laulaa, koska puhuminen on liian tuskallista.

Einari Paakkasen lämmin dokumenttielokuva on kertomus suomalaisista, jotka paljastavat sielunsa laulaessaan, niin ilossa kuin surussa.”

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ikäihmisten kulttuuripalveluiden kanssa. ❤️

Kino Tenon historia

Kino Teno avattiin Työväenyhdistyksen Kansantaloon elokuussa 1954. Istuinpaikkoja alkuperäisessä Tenossa oli lähes 400. Teno oli tuolloin Rovaniemen kolmas elokuvateatteri Maakuntakadulla sijainneen Kinon ja Koskikadulla sijainneen Inarin lisäksi. Elokuvateatteri Kino suljettiin 1960-luvun puolessavälissä television viedessä katsojia teattereilta, mutta lähes 500-paikkainen Inari jatkoi 1980-luvun puoleen väliin saakka, kunnes rakennus purettiin ja tilallerakennettiin siinä edelleen sijaitseva kauppakiinteistö. Kino Tenossa kaupallinen elokuvateatteri toiminta jatkui 1990-luvun alkuun saakka, kunnes Sampokeskukseen avattiin monisalinen Maxim. Sen jälkeen Wiljamiksi nimensä muuttaneeseen Tenoon jäi elokuvia näyttämään vain elokuvakerho Rovaniemen Cinema, joka oli aloittanut toimintansa Inarissa ja siirtynyt sieltä myöhemmin Tenoon.

Lähde: Jukka Lankisen kotisivu, jossa erinomainen ja kattava historiikki Rovaniemen elokuvateattereiden historiastahttp://rovaniemikinot.50megs.com/rovaniemi.html

Kulttuuritalo Wiljami

Kulttuuritalo Wiljami sijaitsee osoitteessa Urheilukatu 1 vastapäätä Lappia-taloa ja kirjastoa, löydät sen myös oheisesta kartasta.